Bewoners geëvacueerde stad Canada mogen terug na bosbranden

De meeste bewoners van de Canadese stad Fort McMurray kunnen woensdag terug naar hun huis. De stad werd begin mei geëvacueerd vanwege hevige bosbranden, circa negentigduizend mensen moesten hun woning verlaten.

Volgens de overheid voldoet de huidige situatie aan de criteria voor een veilige terugkeer, zo zijn belangrijke diensten als de lokale politie en brandweer weer actief. Wel blijven er nog drie buurten van de stad afgesloten, schrijft BBC News.

De situatie wordt dagelijks bekeken, maar met de mogelijke komst van regen in de komende dagen lijkt het weer mee te zitten voor de inwoners. Ook de luchtkwaliteit zal stijgen door het koelere en regenachtige weer.

"Ik ben elke dag weer trots op de veerkracht en vastberadenheid van de inwoners van Fort McMurray", aldus premier Rachel Notley van de provincie Alberta. Volgens de overheid zijn zeker 2.400 woningen in de stad onbewoonbaar, daardoor zitten tienduizenden mensen zonder vaste verblijfplaats de komende periode.

Plan

Tevens laat de premier weten dat mensen die terugkeren een plan moeten maken. "Breng eten, water en andere belangrijke benodigdheden mee voor minstens twee weken." De situatie is verre van normaal waardoor ook mensen met ademhalingsproblemen beter nog niet kunnen terugkeren.

Het vuur ontstond 3 mei. Kort daarna werd besloten tot de evacuatie van de Canadese stad. De bosbrand is nog altijd niet uitgebrand. Een gebied van 580.000 hectare staat nog in brand, maar verwacht wordt dat dit niet verder zal groeien.

Video: Bosbranden Canada richten ravage aan 

Lees meer over:
Tip de redactie