De kapitein van het in 2012 gekapseisde cruiseschip Costa Concordia heeft in hoger beroep zestien jaar en een maand cel gekregen. Het Italiaanse hof van beroep bepaalde dat de straf voor Francesco Schettino ongewijzigd blijft.

Schettino werd in vorig jaar al veroordeeld. Hij ging in hoger beroep, in de hoop een lagere straf te krijgen. Het hof van beroep bepaalde dinsdag dat de opgelegde straf gepast is, meldt AFP.

De 55-jarige Schettino is veroordeeld voor meervoudige doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van het schip voordat de passagiers en bemanningsleden waren geëvacueerd.

De Costa Concordia voer in 2012 op een rots voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio. 32 mensen kwamen om het leven.

Verlaten

Schettino had het gekapseisde schip op de dag van de ramp om 23.30 uur verlaten. De laatste reddingsboot met passagiers vertrok pas om 3.00 uur de nacht erop.

Het is de kapitein zwaar aangerekend dat hij de mensen op het schip in de steek liet. Ook heeft Schettino niet direct na de ramp de waarheid verteld over het incident. 

Video: Het gesprek tussen Schettino en kustwacht na ramp

'Kapitein, ga nu terug aan boord!'
'Kapitein, ga nu terug aan boord!'

Kust

Zo zei hij eerder dat hij de rots niet op de kaart had gezien, maar later bleek dat de kapitein bewust dicht langs de kust voer om de passagiers en bemanningsleden 'een plezier te doen'.

Ook ontkende hij vroeg het schip te hebben verlaten. Schettino verklaarde dat hij overboord sloeg en in een reddingsboot terechtkwam.

Schikking

Aan boord van de Costa Concordia waren ten tijde van de ramp 4.200 mensen, onder wie 3.200 toeristen. Twee lichamen van opvarenden zijn nooit gevonden.

Rederij Costa Crociere heeft deels verantwoordelijkheid genomen. Het bedrijf ging akkoord met het betalen van ruim 1 miljoen euro aan schadevergoedingen.