Stakingen tijdens een nationale actiedag in België leggen dinsdag een groot deel van het openbaar vervoer stil. Overheidsvakbonden in Brussel, Gent en Waver zijn dinsdag de straat op gegaan als protest tegen de besparingen van de regering. 

In Vlaanderen rijdt de helft van de treinen, en in Wallonië maar zo’n vijf procent, zo schrijft De Morgen. Ondanks het oponthoud bij bus, tram en trein, is de situatie op de wegen niet anders dan normaal.

De manifestaties in de verschillende steden verlopen rustig. Er zijn volgens eerste tellingen 7.500 deelnemers in Brussel aanwezig, in de andere twee steden ligt dat aantal lager. Op andere plekken zijn kleine groepen mensen bijeengekomen. 

De onvrede bij de werknemers draait om de flexibilisering van de 38-urige werkweek en de pensioenproblematiek. Zo worden de regels over de zogenoemde kredietdagen aangepast. Die compensatiedagen krijgen werknemers als ze in de praktijk langer werken dan de officiële arbeidstijd van 36 uur. Na een herberekening die door de regering is doorgevoerd verliezen de spoorwerknemers één tot twee kredietdagen.

Video: Duizenden mensen staken tegen besparingen regering

Stakingen België leggen openbaar vervoer plat
Stakingen België leggen openbaar vervoer plat

Tegenvoorstel

De achterban van de socialistische spoorvakbond heeft het tegenvoorstel van de directie verworpen. In dat voorstel stond dat er enkele voorwaarden worden gesteld voordat de maatregel met de compensatiedagen wordt teruggedraaid.

Zo zou de Belgische Koningsdag op 15 november niet langer een extra feestdag zijn en moeten werknemers akkoord gaan met het verliezen van één compensatiedag per achttien dagen afwezigheid wegens ziekte. Over één andere maatregel zou in 2017 verder moeten worden gepraat.

De vakbond verwijt de directie 'een eenzijdige dialoog'. Wel zijn er woensdag nieuwe gesprekken gepland. Nu er nog geen akkoord is wordt er ook op woensdag, donderdag en vrijdag gestaakt bij de Belgische spoorwegen.

Cipiers in België hebben al enkele weken het werk neergelegd. Zij staken ook om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Om de gevangenissen enigszins normaal te laten draaien wordt het leger ingezet, evenals de politie.

Pop

Een pop die de Belgische premier Charles Michel moet voorstellen is dinsdag symbolisch opgehangen op een schavot in het Waalse Mons (Bergen). Leden van de socialistische vakbond verklaarden de liberale politicus schuldig, waarna de strop werd aangehaald.