Islamitische Staat gebruikt  honderden families als menselijk schild tijdens de strijd om de Iraakse stad Fallujah. Dat stelt de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

De organisatie baseert zich op meerdere getuigenverklaringen.

Meer dan 3.700 mensen hebben Fallujah, het soennitische bolwerk van IS, ontvlucht sinds het Iraakse leger is begonnen met een groot offensief tegen de terreurorganisatie.

Aan beide kanten zijn slachtoffers gevallen. Naar schatting verblijven er nog tienduizenden burgers in de stad. Soldaten van Islamitische Staat proberen inwoners die willen vluchten tegen te houden.

Duivelsaanbidders

Iraakse regeringstroepen hebben in Falluja twee jezidi-vrouwen bevrijd uit handen van Islamitische Staat. De vrouwen verkeerden waarschijnlijk in gevangenschap van IS sinds de extremistische beweging in de zomer van 2014 Sinjar en omstreken veroverde en duizenden jezidi's wegvoerde.

IS beschouwt de leden van de etnische minderheid, die een heel eigen geloof aanhangen, als duivelsaanbidders.

Offensief

Het Iraakse leger opende maandag de aanval op Fallujah, zo’n vijftig kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad. Het bolwerk viel in januari 2014 in de handen van IS, zes maanden voordat de extremisten in delen van Irak en Syrië een kalifaat uitriepen.

De door de VS gesteunde alliantie van Syrische milities heeft ondertussen het offensief tegen IS in de buurt van het IS-bolwerk Raqqa opgevoerd. De aanval is gericht op een gebied waar de terreurgroep controle heeft over een voormalige luchtmachtbasis, lieten een monitoringgroep en een Koerdische functionaris maandag weten.

Koerdische militie

De Syrische Democratische Krachten (SDF), waar ook de Koerdische YPG-militie deel van uitmaakt, lanceerde vorige week aanvallen op gebieden ten noorden van Raqqa die in handen zijn van IS. De stad zelf is geen doel van het huidige offensief, zei SDF.

De operatie richt zich nu op Tabqa, ongeveer 60 kilometer ten westen van Raqqa-stad. IS veroverde de luchtmachtbasis bij Tabqa in 2014 op regeringstroepen, tijdens de snelle opmars van de terreurgroep in Irak en Syrië.

Video: Wie zijn IS-strijders uitgelegd in 60 seconden

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds