Bijna 46 miljoen mensen zijn wereldwijd slachtoffer van slavernij. De meeste van hen bevinden zich in India. Ook Noord-Korea staat hoog op de lijst.

Dat staat in de derde Global Slavery Index die dinsdag is vrijgegeven door de mensenrechtengroep Walk Free Foundation.

Volgens de organisatie is het aantal personen in de slavernij gestegen van 35,8 miljoen in 2014 naar 45,8 miljoen in 2015. Andrew Forrest, oprichter van de Walk Free Foundation stelt dat het verschil te verklaren is door betere meetmethodes.

In alle 167 onderzochte landen uit het rapport doet zich slavernij voor. De meeste mensen die daar slachtoffer van zijn bevinden zich in India, het gaat om ongeveer 18,4 miljoen mensen van de 1,3 miljard personen die daar wonen.

Relatief gezien ligt het percentage het hoogst in Noord-Korea: één op elke twintig personen wordt vastgehouden tegen zijn of haar wil. Dat is 4,4 procent van de 25 miljoen inwoners.

Nederland

In Nederland zitten naar schatting 17.500 mensen vast in de slavernij. Samen met landen als Zweden, Australië en België is Nederland naar verhouding met het bruto binnenlands product een van de landen die het meeste werk maakt van de aanpak van slavernij. 

In heel Europa ligt het aantal op circa 1,2 miljoen mensen in de slavernij. De situatie is het slechtst in landen als Macedonië, Turkije, Polen en Bosnië en Herzegovina.

Kritiek

Forrest geeft toe dat de informatie op kritiek kan stuiten vanwege de wijze waarop sommige data is vergaard. Het rapport is samengesteld op basis van interviews met circa 42.000 personen uit 53 talen in 25 landen.

Voor de informatie over Noord-Korea moest de groep een schatting maken op basis van drie bezoeken aan het communistische land en op basis van verhalen van Noord-Koreaanse vluchtelingen. 

Het gebrek aan harde bewijzen over slavernij in het verleden weerhielden inspanningen ervan om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Volgens Forrest is het belangrijk om een stap te maken. Hij vraagt critici dan ook om met een beter alternatief te komen als dat er is.

Moderne slavernij