Cipiers in België blijven voorlopig staken. Gevangenispersoneel wees maandag massaal een voorlopig akkoord over betere arbeidsomstandigheden af.

De staking onder personeel van Waalse en Brusselse gevangenissen duurt al een maand. De vakbonden en minister van Justitie Koen Geens bereikten vorige week een principeakkoord, maar de gevangenbewaarders vinden het aanbod onvoldoende. Het voorstel voorziet in 480 extra personeelsleden, onder wie 386 cipiers.

De situatie in sommige gevangenissen dreigt onhoudbaar te worden. Het leger en de politie springen in om het cipierstekort op te vangen. Mogelijk wordt de federale politie verplicht ook diensten te draaien in gevangenissen.

Mensenrechtenorganisatie Raad van Europa toonde zich vorige week zeer bezorgd over de situatie omdat gevangenen soms al weken hun cel niet konden luchten en hun advocaat of familie niet mochten spreken.

De Belgische staat is de laatste tijd meermaals veroordeeld tot dwangsommen vanwege de slechte omstandigheden in gevangenissen.