Frankrijk krijgt in juni mogelijk te maken met een reeks stakingen bij de spoorwegen, de Parijse metro, zeehavens en mogelijk ook luchthaven. 

De Franse vakbonden willen de actie organiseren omdat zij tegen een nieuwe voorgestelde arbeidswet zijn, zo schrijft de Volkskrant.

Die wet zorgt ervoor dat de werkgever makkelijker personeel kan ontslaan en werkweken kan verlengen.

De acties komen op een slecht moment voor voetballiefhebbers die vanaf 10 juni het Europees voetbalkampioenschap in Frankrijk willen gaan bijwonen. Er worden zo’n 2,5 miljoen mensen verwacht.

Dinsdag starten al enkele van die stakingsacties bij de spoorwegen.

Versobering

Een meerderheid van de piloten van Air France zijn volgens Vakbond SPNL bereid om langdurig te staken om te protesteren tegen de versobering van hun arbeidsvoorwaarden. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de piloten het werk neerleggen.

Er zijn dit jaar al meer stakingen geweest in Frankrijk. Zo stonden er dagenlang files bij tankstations nadat stakers raffinaderijen en brandstofopslagplaatsen blokkeerden. Hierdoor zijn er tekorten aan brandstof en spreken Franse media ook over stroomuitval.

De Franse president Hollande en de premier Manuel Valls hebben donderdagmorgen beklemtoond dat ze het principe van de wetswijzing niet meer willen veranderen.

In hun ogen moet de wetgeving flexibeler worden om de Franse economie sterker te maken en het voor werkgevers minder riskant te maken om mensen in dienst te nemen.