Een militaire rechtbank in Somalië heeft tien mensen veroordeeld voor hun aandeel in een bomaanslag op een vliegtuig naar Djibouti in februari. 

Een hooggeplaatste veiligheidsbeambte en een aanhanger van de terreurgroep al-Shabaab die de aanslag zou hebben gefinancierd, kregen ieder levenslang. Zeven andere mannen en een vrouw die in verschillende functies op de luchthaven van Mogadishu werkten, kregen straffen van zes maanden tot vier jaar opgelegd.

De bom die aan boord van de Airbus A321 van Daallo Airlines ontplofte, sloeg een gat van ongeveer een meter breed in de romp van het toestel. Het enige slachtoffer was degene die de in een laptop verstopte bom vermoedelijk had ontstoken; hij werd door de decompressie van de cabine naar buiten gezogen.

De piloot keerde terug naar Mogadishu en slaagde erin het toestel zonder verdere ongelukken aan de grond te zetten. Volgens de directeur van Daallo zou het overgrote deel van de 74 passagiers eigenlijk met Turkish Airlines vliegen, maar was die vlucht uitgevallen wegens slecht weer.

Video: Explosie slaat gat in romp van vliegtuig

Explosie slaat gat in romp van vliegtuig
Explosie slaat gat in romp van vliegtuig