De voormalig dictator van Tsjaad, Hissène Habré, is door een rechtbank in Senegal schuldig bevonden aan misdrijven tegen de menselijkheid. 

Dat stelt Reed Brody, van Human Rights Watch. Brody was betrokken bij het onderzoek naar de misdaden die Habré beging.

Habré is door de rechter schuldig bevonden aan betrokkenheid bij verkrachting, seksuele slavernij en het opdracht geven tot executies.

Niet eerder kwam een door de Afrikaanse Unie gesteunde rechtbank tot een veroordeling van een Afrikaanse oud-leider voor mensenrechtenschendingen.  

Video: misdaden van Habré

Tsjaadse oud-dictator Habré schuldig aan misdaden tegen menselijkheid
Tsjaadse oud-dictator Habré schuldig aan misdaden tegen menselijkheid

Bewind

Tijdens het bewind van de nu 71-jarige Habré, tussen 1982 en 1990, werden in Tsjaad naar schatting veertigduizend mensen om het leven gebracht en tweehonderdduizend anderen gemarteld.

Na de onafhankelijkheid van Tsjaad in 1960 werd de voormalige Franse kolonie in West-Afrika geteisterd door een burgeroorlog tussen het christelijke en animistische zuiden en het islamitische noorden. Habré sloot zich aan bij de rebellen uit het noorden.

Staatsgreep

Militair en financieel gesteund door de Verenigde Staten en Frankrijk, pleegde Habré in 1982 een succesvolle staatsgreep. Ook na de machtsgreep bleven deze landen achter hem staan. Zij zagen Tsjaad als een belangrijke pion in de strijd tegen de toenmalige leider Muammar Kaddafi van buurland Libië.

De acht jaren van Habrés bewind werden gekenmerkt door wreedheden. Volgens mensenrechtenorganisaties en de huidige Tsjaadse regering was hij direct verantwoordelijk voor de dood van veertigduizend mensen - onder andere door etnische zuiveringen van Tsjaadse stammen - en het martelen van tweehonderdduizend gevangenen.

In 1990 werd hij afgezet door Idriss Déby, die eerder onder hem diende als legerchef. Habré roofde de Tsjaadse schatkist leeg en vluchtte naar Senegal waar hij vrijwel ongestoord in ballingschap leefde.