Een Nederlandse bergbeklimmer wordt sinds 15 mei vermist in de Himalaya. Bergsportvereniging NKBV probeert een reddingsactie op te zetten.

De 35-jarige Christiaan Wilson maakte een expeditie naar de Dhaulagiri in het westen van Nepal, meldt de NOS zondag. Op 15 mei gebruikte hij voor het laatst zijn satelliettelefoon.

Afgelopen woensdag zou Wilson op het vliegtuig terug naar Nederland stappen, maar dit is nooit gebeurd. Zijn familie sloeg toen alarm.

Wilson wilde met een Amerikaanse vriend de Dhaulagiri, een berg van 8.000 meter hoog, beklimmen. Dat mislukte, waardoor hij weer terugging naar het basiskamp. Vanuit het basiskamp vertrok hij enkele dagen later naar een hut, genaamd de Italian Lodge. Daar is hij nooit aangekomen.

Tussen het basiskamp en de Italian Lodge (een berghut) ligt een gletsjer van ongeveer 3 kilometer lang. Deze is echter niet besneeuwd en zou voor een ervaren klimmer als Wilson geen probleem moeten vormen. 

Zoekactie

De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) maakt zich zorgen en heeft opdracht gegeven voor de zoekactie. Als het weer het toelaat zal met helikopters worden gezocht, aldus NKBV-directeur Robin Baks zondag na berichtgeving in enkele media.

De Nederlandse Ambassade in Nepal probeert te achterhalen wat er precies is gebeurd.

Mount Everest

Ruim een week geleden overleed de Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold (ook 35) op de Mount Everest in Nepal. Hij bezweek aan hoogteziekte, een acuut gebrek aan zuurstof in de ijle berglucht, kort na het bereiken van de top van de hoogste berg ter wereld.

Ook de Australische Mary Elizabeth Strydom overleed op haar weg terug vanaf het hoogste punt.