Vier dagen voor het officiële begin van het Atlantische orkaanseizoen moeten kustbewoners van de staat South Carolina, in het zuidoosten van de Verenigde Staten, zich gereedmaken voor tropische storm 'Bonnie'.

Het is de eerste tropische storm van het jaar die aan land komt in de Verenigde Staten. In januari viel wel de eerste orkaan te noteren, maar 'Alex', zoals de cycloon genoemd werd, kwam niet aan land in de VS.

Het weersysteem dat vrijdag nog werd aangeduid als een tropische depressie is zoals voorspeld uitgegroeid tot een tropische storm, meldt het National Hurricane Center in Miami zaterdag. Het instituut heeft windsnelheden van 65 kilometer per uur gemeten.

Bonnie komt naar verwachting zaterdagavond laat of zaterdagnacht (lokale tijd) aan land. De storm brengt ook hevige regenval met zich mee. Lokaal kan er meer dan 12 centimeter regen vallen.

De storm dreigt voor veel Amerikaanse toeristen roet in het eten te gooien. Maandag vindt in de VS Memorial Day plaats. Op deze dag worden gesneuvelde Amerikaanse militairen herdacht en hebben veel Amerikanen een vrije dag. Traditioneel trekken veel mensen er dit weekend opuit.

Seizoen

Het Atlantische orkaanseizoen begint officieel op 1 juni en eindigt op 30 november. Het Amerikaanse weerinstituut NOAA voorspelt met een kans van 70 procent dat er in die periode tien tot zestien tropische stormen of orkanen te noteren zullen zijn. Ter vergelijking: in 2015 kwamen er elf tropische stormen voor, waaronder vier orkanen.

Een tropische storm is een circulerend weersysteem dat voortkomt uit een tropische depressie, waarbij windsnelheden kunnen oplopen van 63 tot 119 kilometer per uur. Een tropische storm kan in potentie uitgroeien tot een orkaan. Alleen tropische stormen en orkanen krijgen een naam in de VS.