Door blikseminslagen in Parijs en de Duitse plaats Hoppstätten zijn zaterdagmiddag tientallen mensen gewond geraakt. In een park in Parijs werden elf mensen getroffen; tijdens een voetbalwedstrijd in Duitsland trof de bliksem 35 mensen.

Van de elf mensen in het Park Monceau in Parijs zijn zes er ernstig aan toe. Dat melden lokale media. Het gaat om acht kinderen en drie volwassenen.

De kinderen waren in het park aan het spelen ter gelegenheid van een verjaardagsfeestje. Zij werden overvallen door het onweer en zochten beschutting onder een boom. Daar werden zij geraakt door de bliksem.

In Duitsland werden 35 mensen getroffen tijdens een jeugdvoetbalwedstrijd in de Duitse plaats Hoppstätten (Rijnland-Palts).

Fluitsignaal

De meeste slachtoffers waren spelertjes tussen de negen en elf jaar oud. De scheidsrechter, die net het laatste fluitsignaal had gegeven, werd getroffen en moest worden gereanimeerd voordat hij met een traumahelikopter naar een ziekenhuis werd gebracht.

Drie volwassenen zijn er ernstig aan toe. De kinderen klaagden vooral over een afwijkend hartritme. Ze zijn allen uit voorzorg in het hospitaal medisch onderzocht maar maken het naar omstandigheden goed.

Volgens getuigen ging het om een donderslag bij helderblauwe hemel. Niets in de lucht wees op naderend onheil. De meteorologische dienst (DWD) had op de radar wel geconstateerd dat er in de buurt drie zware onweersbuien onderweg waren.

Het voetbalveld in Hoppstätten werd echter gezien als het uiterste noordpuntje van het risicogebied. De DWD had gewaarschuwd voor hevig noodweer in grote delen van Rijnland-Palts in de namiddag.

In het zuiden van Polen werd een 40-jarige bergwandelaar door de bliksem gedood. Door de barre omstandigheden in de grensstreek met Slowakije kwam de gewaarschuwde reddingsdienst te laat. De man bleek al overleden.