De brandstofproblemen in delen van Frankrijk zijn opgelost. In sommige regio’s is er wel nog steeds schaarste bij de pompen. Dat heeft de Franse staatssecretaris van transport zaterdag gezegd.

"In grote delen van het land is de situatie weer normaal", aldus Alain Vidalies. "Maar de crisis is nog niet helemaal voorbij." Het brandstoftekort is ontstaan door blokkades bij de brandstofopslagplaatsen.

De Franse overheid heeft een aantal blokkades vrijdag ontzet. Vrijdag kampte ruim de helft van alle 10.000 tankstations in Frankrijk met een brandstofschaarste. Vooral bij de steden Lille, Parijs, Bordeaux, Brest en Nantes dreigde dit tot problemen te leiden.

De ANWB waarschuwde vrijdag dat het tekort ook na het weghalen van de blokkades nog enige dagen kan aanhouden. In sommige raffinaderijen wordt nog gestaakt. Bovendien kan het nog een paar dagen duren voordat de distributie van brandstof weer helemaal is gereguleerd.

Jerrycan

De kans bestaat dat de demonstranten nieuwe blokkades opwerpen. Maar minister Vidalies beklemtoonde zaterdag dat deze ook direct zullen worden opgebroken.

De ANWB adviseert om bij elke mogelijkheid de auto vol te tanken, ook als de tank nog niet geheel leeg is. Ook waarschuwt de wegendienst een volle jerrycan brandstof mee te nemen bij een reis door Frankrijk.