Drie journalisten die begin deze week verdwenen in het noordoosten van Colombia zijn vrijdag vrijgelaten door de marxistische rebellengroep ELN.

Het gaat om de Spaanse journaliste Salud Hernandez en om de Colombiaanse journalist Diego D'Pablos en cameraman Carlos Melo van het televisiestation RCN

Hernandez kwam vrijdag als eerste vrij. Later die dag volgde ook de vrijlating van haar twee collega's. De journalisten waren zes dagen vermist.

Hernandez liet op een persconferentie weten dat ze goed is behandeld door de leden van het links georiënteerde Nationale Bevrijdingsleger ELN. De rebellen vertelden haar dat ze een aantal dagen zou worden vastgehouden.

De ELN zag Hernandez volgens eigen zeggen als een "bedreiging voor de veiligheid" en besloot haar om die reden te ontvoeren.

Drugshandel

Hernandez, die schrijft voor de Spaanse krant El Mundo en bekend staat om haar kritische columns over de situatie in Colombia, werd voor het laatst gezien toen ze in een motortaxi stapte. Ze deed verslag over de illegale drugshandel in het Zuid-Amerikaanse land.

Eerder werd vermoed dat de journalisten verslag deden van de vermoedelijke ontvoering van een Spaanse journaliste en vervolgens zelf het slachtoffer werden van een ontvoering. Bovendien werd gezegd dat het ging om twee journalisten in plaats van drie.

De ELN opereert in hetzelfde gebied als de rebellenbeweging FARC.

Video: Journalisten Colombia vrijgelaten

Verdwenen journalisten Colombia vrijgelaten door rebellen
Verdwenen journalisten Colombia vrijgelaten door rebellen

Vredesbesprekingen

Vredesbesprekingen tussen ELN en de Colombiaanse regering worden door ontvoeringen voortdurend vertraagd.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos liet weten dat de besprekingen pas plaats kunnen vinden als ELN alle gijzelaars heeft vrijgelaten.