Rusland zal gepast reageren op het stationeren van raketten in Roemenië en Polen voor een Europees raketschild. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vrijdag.

Poetin waarschuwde dat Roemenië en Polen zich in het vizier bevinden als het tot maatregelen komt. Onderdelen van het raketschild zijn een directe bedreiging voor Rusland, zei Poetin op een persconferentie in Athene.

"Als mensen in Roemenië gisteren nog niet wisten hoe het is om in het vizier te leven, dan worden wij vandaag gedwongen om bepaalde maatregelen te nemen om onze veiligheid te waarborgen", zei Poetin.

Reactie

De Russische leider benadrukte daarbij dat hij enkel reageert op stappen van Washington, de drijvende kracht achter het raketschild. "We nemen geen actie totdat we raketten zien in naburige regio's."

Het raketschild voor Europa is volgens de Verenigde Staten bedoeld tegen raketten uit het Midden-Oosten. Volgens Poetin is het een actie tegen Rusland.

Krim

Poetin sprak ook over de situatie rondom de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 werd geannexeerd door Rusland. Volgens de president is dat een "gesloten zaak".

"Rusland zal over dit onderwerp met niemand meer discusseren", aldus Poetin. De annexatie van de Krim heeft geleid tot sancties van de Europese Unie tegen Rusland.

Samenwerking

Rusland wil de samenwerking met Griekenland verder uitbreiden, maakten Poetin en de Griekse premier Alexis Tsipras bekend. Russische bedrijven zijn geïnteresseerd in het kopen van Griekse staatsbedrijven.

Poetin noemde de Griekse spoorwegen en de haven van Thessaloniki. Volgens hem willen veel Russen naar Griekenland reizen. ''Een miljoen Russen worden dit jaar in Griekenland verwacht'', aldus Poetin.

Strategisch

''Onze samenwerking is van strategisch belang voor Griekenland'', zei Tsipras. ''Hoewel Griekenland diepe wortels heeft in Europa, het Westen en de NAVO, aarzelen we niet om de relaties ook in Oost-Europa uit te breiden'', voegde hij eraan toe.

Tsipras sprak met Poetin ook over de situatie in Oekraïne, de kwestie-Cyprus en de situatie in Syrië.