De leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in de Iraakse stad Fallujah is omgekomen door luchtaanvallen van de Verenigde Staten. Meer dan zeventig jihadisten zijn gedood bij aanvallen op de stad.

De afgelopen dagen zijn er twintig luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelen in Fallujah, zei kolonel Steve Warren vrijdag tegen persbureau AFP. Onder de doden is de lokale leider Maher al-Bilawi.

"Dat zal er natuurlijk niet voor zorgen dat de vijand minder zal vechten, maar het is wel een tegenslag", zei Warren. "Het zorgt voor verwarring en het zorgt ervoor dat de tweede man zich moet opwerpen als leider."

Offensief

Begin deze week is het Iraakse leger begonnen met het offensief om Fallujah te heroveren op IS. De stad ligt zo'n 50 kilometer ten westen van Bagdad. Er zijn naar schatting 500 tot 1000 IS-strijders die de stad verdedigen.

Er zijn naar schatting nog 50.000 burgers in de stad. Het Iraakse leger probeert evacuatieroutes uit te stippelen voor de inwoners. Via flyers zijn ze opgeroepen witte lakens op hun dak te leggen om duidelijk te maken dat ze daar verblijven.

YPG

Speciale troepen van het Amerikaanse leger vechten mee in de aanval op IS. Op sociale media zijn foto's te vinden van de militairen met op hun uniform een insigne van het Koerdische beweging YPG.

De legerleiding heeft de mannen opgedragen de insignes te verwijderen, omdat het ongepast is. De YPG wordt door Turkije gezien als een terreurbeweging.

Video: Speciale troepen VS vechten mee met Koerden 

Speciale troepen VS vechten mee met Koerden in Syrië
Speciale troepen VS vechten mee met Koerden in Syrië