Islamitische Staat (IS) heeft Syrische rebellen in de provincie Aleppo na een maanden durende strijd verdreven uit een gebied vlakbij de Turkse grens. De afgelopen tijd waren de rebellen aan de winnende hand, maar IS lanceerde een tegenaanval.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten boekte IS hiermee de grootste terreinwinst in de noordelijke provincie in twee jaar. De jihadisten staan nu op 5 kilometer van Azaz, een plaats vlakbij de grens. Op die plek zijn de rebellen al die tijd bevoorraad vanuit Turkije.

Bij de stad Marea, ten zuidoosten van Azaz, is een groep rebellen ingesloten door de jihadisten. De rebellen kunnen in de provincie nog net een corridor van Aleppo naar Turks grondgebied openhouden, waardoor een belangrijke aanvoerlijn in stand blijft.

Aan de andere kant van de grens is Turkije bezorgd over het gebied dat de YPG in handen heeft. Deze Syrisch-Koerdische militie heeft al een strook grond van 400 kilometer lengte in bezit. De Koerden vechten behalve tegen IS ook tegen groepen rebellen.

De YPG is tegen IS in het offensief in een gebied verder naar het oosten, in de provincies Hasaka en Raqqa. Dat vormt een reden voor de Verenigde Staten de YPG te steunen.

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door: In60seconds