Het brandstoftekort bij de benzinestations in Frankrijk zal ook na het ontzetten van de meeste brandstofopslagplaatsen nog dagenlang merkbaar blijven. Dat meldt de ANWB in een reactie op het verwijderen van de door betogers opgeworpen blokkades vrijdag.

Het is volgens de ANWB onduidelijk wanneer de bevoorrading van de uitverkochte tankstations kan worden hervat. Evenmin is bekend wat de reactie van de betogers zal zijn en of mogelijk nieuwe blokkades worden opgeworpen.

Volgens de ANWB is het brandstoftekort rond de Franse steden Lille, Parijs, Bordeaux, Brest en Nantes nog altijd 'nijpend'. 

De bond adviseert om bij elke mogelijkheid de auto vol te tanken, ook als de tank nog niet leeg is. Aangeraden wordt ook om een volle jerrycan brandstof mee te nemen, al mag die bij veel Franse pompen tijdelijk niet meer worden gevuld.

Van de ​​10.245 tankstations in Frankrijk zit volgens een speciale overzichtskaart ruim de helft geheel of gedeeltelijk zonder brandstof. Dat aantal droogstaande pompen stijgt met het uur.

In Parijs (88 procent van de pompstations) en Nantes (87 procent) is benzine en diesel uitverkocht of op rantsoen. Langs de autoroutes is de situatie iets beter, maar ook daar zijn problemen.

Verbetering

De Franse minister van Transport meldt vrijdag dat de situatie iets aan het verbeteren is. De blokkades bij alle raffinaderijen, behalve één, zijn inmiddels opgeheven. "In het hele land zorgt dit voor een veranderende situatie", meldt hij volgens persbureau Reuters.

Een opslagplaats in Gargenville, tussen Parijs en Rouen, is nog in handen van stakend personeel.

Olie- en gasbedrijf Total meldde eerder vrijdag al dat alle negen depots die zij in het land hebben weer normaal functioneerden nadat de laatste blokkade was opgeheven. 

Stilgevallen

De ANWB Alarmcentrale in Lyon spreekt vrijdag van 3 kilometer aan de pomp in Marseille. De bond zei donderdag al veel bezorgde telefoontjes van Frankrijkgangers te krijgen over het brandstoftekort.

Bij de Alarmcentrale hebben zich inmiddels enkele Nederlandse automobilisten gemeld die met een lege tank zijn stilgevallen. Die zegt de ANWB moeilijk te kunnen verhelpen, omdat er geen sprake is van een kapotte auto. 

De bond verwacht dat de situatie nog zeker enkele dagen zal aanhouden, ook wanneer de blokkades worden gebroken, zoals de Franse regering overweegt. De benzinepompen zijn naar verwachting niet meteen allemaal weer bevoorraad.

Transport

De logistieke sector meldt nog geen grote problemen in Frankrijk. Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) ondervindt het verkeer tussen België en Groot-Brittannië geen hinder en zijn geen grote moeilijkheden geconstateerd bij vervoer naar en door Frankrijk.

Transportorganisatie EVO heeft wel vragen gekregen van leden. Het is volgens EVO lastig adviezen te geven. "Met een lading naar Frankrijk rijden lukt wel, maar terugkomen naar Nederland kan een risico zijn. Dat is een afweging die transportbedrijven zelf moeten maken", aldus een woordvoerder van EVO.