President Barack Obama is vrijdagochtend (Nederlandse tijd) in Hiroshima aangekomen voor een historisch bezoek aan de Japanse stad. Hij benadrukte dat kernmachten hun atoomwapenvoorraad moeten terugdringen. 

Obama is de eerste zittende Amerikaanse president die de stad bezoekt sinds de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog. De bom op Hiroshima kostte aan meer dan 140.000 Japanners het leven.

Obama legde om 10.40 uur (Nederlandse tijd), voorafgaand aan zijn toespraak, een krans bij het vredesmonument in Hiroshima. Ook schreef hij in het gastenboek.

"71 jaar geleden viel de dood uit de lucht", sprak Obama vervolgens in het bijzijn van de Japanse premier Shinzo Abe. "De mensheid liet zien dat zij de middelen had om zichzelf te vernietigen. Het beeld van een paddestoelwolk herinnert ons aan de tegenstrijdigheid van de mensheid."

Obama: "We komen hier om de verschrikkelijke kracht die niet zo lang geleden werd ontketend te overpeinzen. We komen hier om te rouwen om de doden. We herinneren al de onschuldigen die onder de noemer van die verschrikkelijke oorlog werden gedood." De president stelde dat alle landen een gedeelde verantwoordelijkheid hebben "om de geschiedenis recht in de ogen te kijken". 

Video: ''Samen naar een wereld zonder nucleaire oorlog''

Obama in Hiroshima: samen naar wereld zonder nucleaire oorlog
Obama in Hiroshima: samen naar wereld zonder nucleaire oorlog

Kernwapens

De rode draad in het betoog van Obama was het streven naar een kernwapenvrije wereld. De Amerikaanse president bood Japan in zijn toespraak, zoals van tevoren al bekend was, geen excuses aan voor de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. 

"Ik kom in de eerste plaats om de levens van de tientallen miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken", sprak Obama voorafgaand aan het bezoek.