Alle getuigenverklaringen over het e-mailverkeer van Hillary Clinton, die op beeld zijn opgenomen, moeten veilig worden opgeborgen. 

Een rechter in de Verenigde Staten heeft dat donderdag (lokale tijd) geëist, meldden Amerikaanse media.

De rechter willigde daarmee een verzoek in van een oud-medewerker van Clinton, die bang was dat haar gesprek voor politieke doeleinden zou worden gebruikt.

De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken heeft de regels van haar departement voor e-mailverkeer tijdens haar bewind overtreden.

Clinton maakte gebruik van een privéserver om e-mails te versturen. Er lopen meerdere onderzoeken naar de kwestie. Naast enkele rechtszaken zijn er ook onderzoeken van de inspecteur-generaal van het ministerie en de FBI.

Traag

Woensdag concludeerde een commissie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Clinton slecht omging met haar e-mail en informatie die op computers was opgeslagen. 

Clinton reageerde bovendien traag op nieuwe cyberveiligheidsrisico's, concludeerde de onderzoekscommissie. De problemen stammen al uit de tijd voor het aantreden van Clinton. 

In het rapport van de commissie wordt gesproken van "langdurige, systematische zwakten" in de communicatie binnen het ministerie. 

Clinton verstuurde en ontving als minister van Buitenlandse Zaken meer dan tweeduizend e-mails met geheime overheidsinformatie op een server in haar woning in de staat New York.

FBI

Het onderzoek, dat de FBI al negen maanden aan het uitvoeren is, richt zich vooral op de vraag of zij door het sturen en ontvangen een strafbaar feit heeft begaan.

Het onderzoek leidde tot veel ophef en de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei op meerdere verkiezingsbijeenkomsten dat hij vindt dat Clinton niet zou mogen meedoen aan de presidentsverkiezingen vanwege de vermeende overtreding van de wet.