Frankrijk roept rond de negentigduizend agenten, gendarmes, militairen en particuliere beveiligers op voor de beveiliging van het Europese kampioenschap voetbal van deze zomer. 

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft dit woensdag laten weten.

Vanaf 10 juni verwacht Frankrijk 24 voetbalploegen en 2,5 miljoen fans die naar wedstrijden in tien stadions gaan kijken. Er komen ook plekken waar mensen die geen toegang tot het stadion hebben, op een groot scherm in de buurt de wedstrijd kunnen volgen.

Cazeneuve zei dat er een feestelijk EK moet komen. Hij waarschuwde wel dat ''nul voorbereiding voor 100 procent risico zorgt, maar 100 procent voorbereiding het risico niet tot nul terugbrengt''. 

Om aanslagen te voorkomen zijn 42.000 agenten, dertigduizend leden van de gendarmerie, dertienduizend beveiligers en meer dan duizend vrijwilligers ingeschakeld.

Noodtoestand

Mogelijk krijgen circa tienduizend militairen die al in het kader van de noodtoestand in het land actief zijn, ook een rol bij de beveiliging van de 51 voetbalwedstrijden. Ook gaan tweehonderd politieagenten uit het buitenland hun Franse collega's helpen.

De noodtoestand is een gevolg van de bloedige aanslagen in november waarbij 130 doden en honderden gewonden vielen. Drie zelfmoordterroristen die het stadion in Saint-Denis tijdens een vriendschappelijke wedstrijd Duitsland - Frankrijk wedstrijd binnen wilden, slaagden niet in hun opzet. Ze bliezen zich buiten het stadion op.