De Oekraïense pilote Nadiya Savtsjenko is woensdag aangekomen in Kiev. Ze kwam vrij uit de gevangenis in Rusland na een ruil met twee Russen die in Oekraïne werden vastgehouden.

President Petro Porosjenko meldt aan Reuters dat het vliegtuig met Savtsjenko is geland op Oekraïense bodem. De president reisde woensdag zelf naar de Russische stad Rostov-on-Don om de ruil te bewerkstelligen. Hij noemt Savtsjenko "Oekraïnes held". 

De twee Russische gevangenen tegen wie ze is geruild zaten in Oekraïne vast wegens verdenking van ''het uitvoeren van een geheime operatie" in Oost-Oekraïne, het gebied dat door pro-Russische rebellen wordt gecontroleerd. Het Kremlin bevestigt de aankomst van de twee Russen, die in hun thuisland niet worden vervolgd. 

In een reactie zegt de Russische president Poetin dat hij hoopt dat de vrijlating de spanningen tussen de buurlanden vermindert. 

Moord

Vorige week zag Rusland op het laatste moment af van een ruil. Het land zei toen slechts via officiële wegen gevangenen te willen ruilen. Een deal achter de schermen werd toen uitgesloten. Ook eiste Rusland dat Savtsjenko de rest van haar straf in Oekraïne zou uitzitten. Het Kremlin heeft haar inmiddels gratie verleend.

De 34-jarige vrouw werd in Rusland schuldig bevonden aan de moord op twee Russische journalisten in Oost-Oekraïne in 2014. Ze kreeg een celstraf van 22 jaar. De helikopterpilote werd in 2014 door pro-Russische rebellen gevangenen genomen en overgedragen aan Rusland. 

Savtsjenko zegt dat ze al was opgepakt voordat de moord werd gepleegd. Oekraïne betitelde het proces als een schijnvertoning en kreeg daarin steun van de Europese Unie en de Verenigde Staten.