De rechts-nationalistische politicus Avigdor Lieberman wordt de nieuwe minister van Defensie van Israël. De deal tussen Lieberman en premier Benjamin Netanyahu wordt later woensdag beklonken, liet een woordvoerder van Lieberman weten.

Met de toetreding van Liebermans partij Yisrael Beiteinu krijgen Netanyahu en zijn partij Likud een comfortabelere meerderheid in het parlement.

Lieberman en zijn partij komen door hun standpunten met betrekking tot Arabieren en de Palestijnen geregeld in opspraak. Zo heeft Lieberman in het verleden onder meer een loyaliteitsverklaring voor alle Israëlische burgers geopperd: wie weigert te tekenen, zou het stemrecht verliezen.

De toenadering van Netanyahu tot Lieberman en de zijnen is de premier al op forse kritiek komen te staan. Het was voor scheidend minister van Defensie Moshe Yaalon, tevens partijgenoot van Netanyahu, vorige week aanleiding om uit de politiek te stappen.

Verzoenende toon

Netanyahu en Lieberman sloegen op een persconferentie een opvallend verzoenende toon aan. Ze hadden een boodschap voor de internationale gemeenschap en schakelden daarvoor over naar het Engels. ''Mijn regering blijft vastbesloten om vrede na te streven met de Palestijnen en al onze andere buren'', zei de premier.

Lieberman beloofde op zijn beurt ''verantwoordelijk en redelijk'' beleid te zullen voeren. ''Uiteindelijk is het mijn intentie om voor veiligheid te zorgen. En natuurlijk zijn we allemaal zeer vastbesloten een definitieve overeenkomst met de Palestijnen te sluiten.''