De Europa-gezinde links-liberale Alexander van der Bellen heeft de presidentsverkiezingen in Oostenrijk met een marginaal verschil gewonnen. 

Van der Bellen (72) versloeg de rechts-populistische Norbert Hofer met een verschil van 16.323 stemmen, melden Oostenrijkse media en de BBC maandag. Hofer erkent het verlies en stelt teleurgesteld te zijn. 

Hofer en Van der Bellen gingen zondag gelijk op en de 750.000 schriftelijk uitgebrachte stemmen moesten maandag de doorslag geven. 

De opkomst lag zondag rond de 72 procent. Hofer leidde toen nog met 51,9 procent van de stemmen tegen 48,1 procent voor Van der Bellen, maar verwacht werd al dat de kiezers die per post stemden vooral voor Van der Bellen zouden kiezen. 

Van der Bellen wordt op 8 juli beëdigd als president voor de komende zes jaar.

Koenders

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders wees in een reactie op de gespletenheid van Oostenrijk. ''Populistische partijen gaan ervan van uit dat het volk één mening heeft over alles. Ik denk dat dat niet het geval is. Ook landen die als populistisch of eurosceptisch worden gezien stemmen er vaak mee in dat Europese lidstaten gezamenlijk iets doen aan migratie, vluchtelingen of terreurbestrijding.''

Van der Bellen moet volgens Koenders niet alleen de mensen die voor hem hebben gekozen overtuigen, maar ook de anderen. ''Hij is de president van alle Oostenrijkers.''