Leiders van de Taliban zijn bijeengekomen om te spreken over een mogelijke opvolger van Mullah Akhtar Mansour. Mansour is volgens de Amerikanen om het leven gekomen bij een luchtaanval.

De Taliban ontkent officieel nog steeds dat Mansour is omgekomen bij de drone-aanval, maar bronnen binnen de Taliban melden aan Reuters dat er inmiddels wel gesprekken gaande zijn.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag de dood van Mansour bevestigd. Hij spreekt van een belangrijke mijlpaal op weg naar vrede in Afghanistan.

De Verenigde Staten brachten het nieuws zaterdag naar buiten, maar bleven toen nog voorzichtig over de toestand van Mansour.

De Afghaanse overheid noemde zondag de dood van de Talibanleider echter wel al een zekerheid.

Opvolger

Als mogelijke opvolger is de guerrillaleider Sirajuddin Haqqani genoemd. Haqqani zou de kloof tussen de Taliban en de Afghaanse overheid nog groter kunnen maken. Hij wordt gezien als een van de meest gevaarlijke leden.

Haqqani wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de dodelijke bomaanslag vorige maand in Kabul waarbij 64 mensen om het leven kwamen.

Bevestiging

Mansour was volgens het Pentagon actief bij het voorbereiden van aanvallen tegen veiligheidsdiensten en burgers in Afghanistan.

"Mansour was een obstakel voor de vrede en verzoening tussen de Afghaanse regering en de Taliban", aldus het Pentagon in een verklaring. Ook zou Mansour deelname van de Taliban aan vredesgesprekken hebben voorkomen.