De nieuwe president van Oostenrijk wordt pas maandag bekend. Norbert Hofer, de vertegenwoordiger van de rechts-populistische FPÖ, en de onafhankelijke kandidaat Alexander van der Bellen gingen zondag zo gelijk op dat de schriftelijk uitgebrachte stemmen de doorslag moeten geven.

Volgens persbureau APA heeft een recordaantal van ruim 885.000 Oostenrijkers, meer dan10 procent van de kiesgerechtigden, zich geregistreerd om een stem per post uit te brengen. De telling vindt maandag plaats.

"We moeten tot morgen wachten", zei Hofer, die licht favoriet was, op de publieke tv-zender ORF. "Dit wenste niemand van ons. We wilden allebei goed slapen."

De opkomst lag zondag rond de 72 procent. Hofer leidt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken met tot dusver 51,9 procent van de stemmen, Van der Bellen kreeg 48,1 procent. De opiniepeilers van SORA, het bureau dat het verkiezingsonderzoek deed voor de ORF, spraken over de einduitslag van een "dead heat" met 50 procent voor beiden.

Concurrent ARGE Wahlen waagde zich eveneens niet aan een voorspelling wie op 8 juli wordt beëdigd als president voor de komende zes jaar. Mocht dat Hofer worden, met zijn anti-asielzoekersstandpunt representant van uiterst rechts, dan zal hij zijn bevoegdheden steviger gebruiken dan zijn voorgangers. Hij zou zelfs bereid zijn de regering naar huis te sturen.

Zover is het nog niet. Tijdens de eerste ronde op 24 april, duidelijk gewonnen door Hofer, verloor de 45-jarige FPÖ-kandidaat door de briefstemmers nog 1,3 procent van zijn stembustotaal. Hij kwam uit op 35,1. De Europa-gezinde Van der Bellen steeg nog bijna een procent naar 21,3. De verwachting is ook nu dat de links-liberale intellectueel (72) zal profiteren van de stemming per post.

Video: Uitslag Oostenrijk blijft onzeker