De beoogde nieuwe Turkse premier Binali Yildirim wil de grondwet wijzigen en de zittende president meer macht geven. 

Yildirim noemde de grondwetswijziging zondag op een extra congres van de AK-partij in Ankara ''een topprioriteit''.

''De problemen van dit land en de liefde voor dit land zijn de verantwoordelijkheid van de president," zei hij.

Yildirim is zondag door zijn partij gekozen als opvolger van de huidige partijleider en minister-president Ahmet Davutoglu. De jarenlange bondgenoot van president Recep Tayyip Erdogan was de enige kandidaat voor beide functies. Hij kreeg als enige kandidaat alle 1405 stemmen op zijn naam.

De partijleider wordt daarmee ook de nieuwe Turkse premier, als het parlement - gedomineerd door de AK-partij - daarmee instemt.

Een nieuwe grondwet geeft Erdogan executieve bevoegdheden en feitelijk alle macht, iets waar de president al geruime tijd op aanstuurt. Erdogan streeft naar een presidentschap naar Amerikaans en Frans model.

Migratiebeleid

Yildirim riep de Europese Unie verder op helderheid te verschaffen over het migratiebeleid. Hij kondigde aan door te gaan met het verbeteren van de democratie en de mensenrechten in Turkije, of het land zich nu wel of niet mag aansluiten bij de Europese Unie.

Yildirim, die lange tijd een succesvolle minister van Transport was, zei te blijven strijden tegen Islamitische Staat en tegen Koerdische strijders in eigen land en in Syrië.