Ongeveer dertig klimmers zijn ziek geworden tijdens hun beklimming van de Mount Everest, de meesten hebben last van bevriezingsverschijnselen.

Zaterdag kwam de Nederlandse klimmer Eric Arnold door hoogteziekte om het leven nadat hij de top van de berg had bereikt. Ook de Australische Mary Elizabeth Strydom overleed op haar weg terug vanaf het hoogste punt.

De meeste klimmers die nu nog op de berg zijn, hebben last van bevriezingsverschijnselen, zo meldt een Nepalese functionaris aan persbureau AP. Ze hebben last van de hoogte, het weer en het zware parcours, maar dat is altijd het geval, zo benadrukt hij.

Een Indiase vrouw moest van het hoogste kamp zo’n 1.600 meter naar beneden geholpen worden omdat ze zich niet meer kon bewegen. Een Noorse vrouw met sneeuwblindheid moest ook met assistentie afdalen.

Lichamen

Het is nog altijd onbekend wanneer de lichamen van de twee overleden klimmers Arnold en Strydom van grote hoogte naar beneden kunnen worden vervoerd. Volgens Pasang Phurba van klimwebsite Seven Summits hangt dat ook af van het team en de familieleden. Er zijn acht berggidsen nodig om een lichaam te vervoeren.

Arnold en Strydom waren de eerste doden op Everest dit jaar. Het is een druk klimseizoen op de Nepalese berg nadat een aardbeving, die het leven kostte aan 16 berggidsen, er vorig jaar voor zorgde dat alle klimmissies werden afgezegd. 

Op 11 mei dit jaar bereikte voor het eerst in twee jaar tijd een Nepalese berggids de top van Mount Everest. De afgelopen paar jaar was het te riskant om de hoogste berg van de wereld te beklimmen vanwege verhoogd lawinegevaar.