Het Amerikaanse leger heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op de Afghaanse Talibanleider Mullah Akhtar Mansour. Vermoedelijk is de Talibanleider daarbij om het leven gekomen.

De Amerikanen hebben de aanvallen uitgevoerd in een afgezonderd gebied bij de grens van Afghanistan met Pakistan. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

President Barack Obama heeft de opdracht gegeven tot het uitvoeren van de aanvallen. Volgens het ministerie van Defensie wordt er over de resultaten van de militaire actie later meer bekend.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry motiveerde de afrekening uit de constatering dat Mansour een permanent gevaar voor Afghanen en Amerikaans personeel in Afghanistan vormde.

Dood

Volgens Amerikaanse functionarissen is het waarschijnlijk dat de Talibanleider de aanval niet heeft overleefd. De aanval is uitgevoerd met drones op een voertuig met daarin vermoedelijk Mansour.

De Taliban ontkenden zaterdagnacht in een Twitterbericht dat Mansour is gedood. Berichten daarover zijn volgens de beweging "vals en ongegrond". Zondagochtend meldt persbureau AP dat de dood van Mansour is bevestigd door een hoge leider van de terreurbeweging.

De Afghaanse en Pakistaanse autoriteiten zijn geïnformeerd over de luchtaanval. Het is nog onduidelijk of dat voor of na de aanval gebeurde. Een woordvoerder van president Ashraf Ghani zei dat de droneaanval "klaarblijkelijk een succes was".

Aanvallen

Mansour was volgens het Pentagon actief bij het voorbereiden van aanvallen tegen veiligheidsdiensten en burgers in Afghanistan. 

"Mansour was een obstakel voor de vrede en verzoening tussen de Afghaanse regering en de Taliban", aldus het Pentagon in een verklaring. Mansour zou Talibanleiders ervan hebben weerhouden deel te nemen aan gesprekken.

Omar

Mansour werd in juli vorig jaar gekozen tot nieuwe leider van de Taliban. Daarvoor stond Mullah Mohammed Omar lange tijd aan het hoofd, tot hij in 2013 overleed.

Over de verblijfplaats en het leven van Omar bestond lange tijd onduidelijkheid. Zo heeft de Taliban de dood van de leider jarenlang verzwegen.