Premier Najib Razak van Maleisië is positief over de ontwikkelingen in de gang van zaken rondom het onderzoek naar vliegramp MH17. Razak heeft met de Russische president Vladimir Poetin gesproken over het verloop.

Razak heeft met Poetin afgesproken dat er na de publicatie van de onderzoeksresultaten van het internationale team zal worden overlegd over vervolgstappen. Dat meldt het Russische persbureau TASS zaterdag.

Het onderzoeksrapport wordt in oktober verwacht. Dat Razak met Poetin heeft kunnen spreken over MH17, noemt hij een "positieve stap in de richting van gerechtigheid".

Nabestaanden

De Maleisische premier roept nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne op geduld te hebben. "Ik hoop dat u tijd kunt geven voor het krijgen van gerechtigheid volgens internationale wetgeving."

Razak sprak met Poetin tijdens een internationale top in de badplaats Sotsji. De Maleisische Minister Liow Tiong Lai van Transport zei eerder al dat de afspraken en samenwerking met Rusland een "goed begin" zijn.

Aanklacht

Eerder zaterdag werd bekend dat nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp naar het Europees Hof voor  de Rechten van de Mens stappen om een schadeclaim in te dienen tegen Rusland en Poetin.

De 33 nabestaanden die betrokken zijn bij de rechtszaak, eisen elk een schadevergoeding van 10 miljoen dollar. Rusland heeft laten weten nog geen informatie te hebben gekregen over de zaak.