De ontwikkeling van een vaccin tegen het zikavirus gaat een stuk sneller dan verwacht. Waar eerst werd aangenomen dat het zeker twaalf maanden zou duren voor een vaccin klaar is, gaat dat vermoedelijk negen maanden duren. 

"Dat is een recordtijd", zegt de Braziliaanse minister van Volksgezondheid Ricardo Barros.

Zowel aan de Universiteit van Texas in de Verenigde Staten als in het Evandro Chagas Instituut in het Braziliaanse Pará wordt momenteel een vaccin ontwikkeld.

De bedoeling is dat de eerste testen in november worden uitgevoerd op apen en muizen. Vervolgens moet het vaccin op zijn laatst in 2018 voor iedereen beschikbaar zijn. Het gaan dan om een eenmalige dosering.

Video: Uitleg zikavirus

Ernstige afwijkingen

Het virus is mogelijk gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, zou de baby geboren kunnen worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt. Hiervoor is nog geen wetenschappelijk bewijs.

Voor anderen is het virus niet gevaarlijk. De symptomen bij hen zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen.