De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold is overleden op de flanken van de Mount Everest in Nepal. Hij is overleden aan hoogteziekte.

Een woordvoerder van de Nepalese reisorganisatie Seven Summit Treks bevestigt dat zaterdag.

De bergbeklimmer bereikte de top van de berg, maar hoogteziekte, een acuut gebrek aan zuurstof in de ijle berglucht, werd hem daar fataal.

Arnold had juist vrijdag de top van de berg bereikt op 8848 meter. Het was zijn vijfde poging om de hoogste berg ter wereld te bereiken. Hij overleed volgens de woordvoerder van Seven Summit Treks op 8300 meter hoogte, tijdens de afdaling.

Aardbeving

De Nederlander ontsnapte vorig jaar nog ternauwernood aan de dood toen hij in de Himalaya werd overvallen door lawines na de grote aardbeving in Nepal. Op zijn weblog schreef hij daarover: ''Ik realiseer mij: aardbeving!! (..) Als ik mijn tent openrits zie ik van drie kanten gigantische lawines naar beneden komen." Hij kon zich net op tijd in veiligheid brengen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is zaterdagochtend op de hoogte gebracht, maar kon het bericht van de dood van Arnold nog niet bevestigen.

Medeklimmer

Niels van Buren, die deel uitmaakte van de expeditie waarin de overleden bergbeklimmer Eric Arnold zat, is in veiligheid. ''Hij bevindt zich nu in kamp 2 en keert zondag waarschijnlijk terug naar het basiskamp", zegt Anouk Schepers van Pressure Amsterdam die optreedt als woordvoerster van Van Buren.

''Op dit moment is telefonisch contact met Niels van Buren niet mogelijk. Ik wil ons medeleven met de familie en nabestaanden van Eric betuigen'', aldus Schepers zaterdag die het nieuws over zijn dood 'afschuwelijk' noemt. Van Buren en Arnold kenden elkaar pas. ''Ze hebben elkaar ontmoet als leden van deze expeditie.''

Niels van Buren is volgens haar de eerste man ter wereld met multiple sclerose (MS) die de top van de Mount Everest wist te bereiken. Hij behaalde de mijlpaal vrijdag, net als Eric Arnold.

Heel stil

De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) is verslagen door het nieuws. "Hij was een aansprekende figuur", zegt Robin Baks van de NKBV. "We waren gisteren heel blij dat het Eric was gelukt de top te bereiken. Maar vanochtend werd het ineens heel stil."

De NKBV regelt de repatriëring. Baks verwacht dat het nog een paar dagen duurt voordat het lichaam van de klimmer naar beneden is gehaald. "Hij moet door een team naar beneden worden gebracht, omdat een helikopter niet op die hoogte kan komen."

De afgelopen twee jaar moesten alle Everest-expedities voortijdig worden afgebroken. Een lawine in 2014 en de zware aardbeving en daaropvolgende lawines in 2015 maakten de toch al riskante weg naar de top onbegaanbaar. Sinds 11 mei bereiken bergbeklimmers weer de top.

Sindsdien zijn er al vierhonderd klimmers, onder wie Nepalese dragers, naar de top gegaan.