Nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 die op 17 juli 2014 werd neergeschoten, eisen miljoenen schadevergoeding van Russische president Poetin en de staat Rusland. De nabestaanden komen uit Australië, Maleisië en Nieuw-Zeeland.

De claim is ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens door een Australisch advocatenkantoor, melden verscheidene buitenlandse media.

Er worden 33 nabestaanden van slachtoffers vertegenwoordigd door het kantoor. Elke nabestaande eist 10 miljoen dollar schadeloosstelling.

Kremlin

Het Kremlin heeft tegenover persbureau Interfax laten weten dat er nog geen informatie is binnengekomen over een aanklacht. 

Poetin heeft kort geleden gezegd bereid te zijn om over de vliegramp te praten met de Maleisische premier Najib Razak. Het gesprek kan plaatsvinden in de marge van een top in Sotsji.

Bewijs

Frants Klintsevitsj van de Defensiecommissie van de Russiche Federale Raad (Eerste Kamer) noemt de berichten over een rechtszaak "psychologische oorlogsvoering tegen Rusland".

Klintsevitsj benadrukte dat er geen bewijs is voor Russische betrokkenheid bij de vliegramp met MH17. De aanklacht is volgens hem weetelijk ongeldig en zonder kans van slagen.

Crash

Westerse deskundigen denken dat de door Rusland gesteunde opstandelingen in Oost-Oekraïne het vliegtuig uit de lucht hebben geschoten. De Boeing 777 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergeschoten boven Oekraïne. Alle 283 passagiers, onder wie 196 Nederlanders, en 15 bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Het vliegtuig van Malaysia Airlines was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Nederlandse nabestaanden staan op het punt om vliegmaatschappij Malaysia Airlines voor de rechter te dagen, werd in april bekend.

In 60 seconden: De MH17-ramp

In 60 seconden: De MH17-ramp
In 60 seconden: De MH17-ramp

Animatie door in60seconds