In China zijn zeker 135 mensen gearresteerd die betrokken zijn bij een groot vaccinschandaal. De gearresteerden worden verdacht van het illegaal verkopen en kopen van vaccins.

Volgens AP zijn tien zorgambtenaren gearresteerd voor nalatigheid tijdens hun diensten. Ook zijn 125 mensen gearresteerd die in vaccins handelen zonder een vergunning.

Het gaat onder meer om illegale vaccins voor meningitis en hondsdolheid die in tientallen Chinese provincies zijn verstrekt. China is de op één na grootste markt voor medicijnen. 

In april werden er al 202 mensen opgepakt. Het schandaal werd bekend toen in de provincie Shandong een arts twee miljoen doses vaccins bleek te bezitten. Veel vaccins waren onbehoorlijk opgeslagen. Ook was van veel medicatie de houdbaarheidsdatum verstreken.

Regelgeving

Naar aanleiding van het schandaal zal de regelgeving worden aangescherpt. De productie, de opslag en het transport van vaccins moeten beter worden vastgelegd, stelt de Chinese overheid, en wetsovertreders moeten harder worden bestraft.