Reddingsdiensten hebben de twee zwarte dozen van het toestel van EgyptAir dat donderdag in de Middellandse Zee is neergestort nog niet gelokaliseerd. Het Egyptische ministerie van Luchtvaart heeft daarover zaterdagmiddag een verklaring afgegeven.

Eerder meldde nieuwszender CBS dat de zwarte dozen wel waren gevonden. De zender baseerde dat op bronnen binnen de Egyptische autoriteiten.

Het Egyptische leger heeft eerder op zaterdag de eerste foto's verspreid van de gevonden wrakstukken. Op de foto's, die geplaatst zijn op Facebook, zijn delen van stoelen, een reddingsvest en onderdelen van het vliegtuig te zien. Vrijdag werden de wrakstukken en lichaamsdelen gevonden in de Middellandse Zee.

Rookalarm

Het Franse onderzoeksbureau voor de veiligheid van het vliegverkeer (BEA) bevestigde eerder op zaterdag dat in de verongelukte Egyptische Airbus het rookalarm is afgegaan voordat het toestel in de Middellandse Zee stortte. Dat valt op te maken uit de gegevens die het zogenoemde ACAR-volgsysteem automatisch heeft verstuurd. De diepte in het gebied variërt tussen de 2.400 en 3.000 meter.

De signalen zeggen niets over een mogelijke oorzaak van de rook- of vuurvorming op twee plaatsen voorin de cabine, benadrukte een woordvoerder van BEA. Het is daarom nog te vroeg conclusies te trekken. Over de toedracht van de crash kan pas met zekerheid iets worden gezegd wanneer het wrak is gevonden. 

Crash

In het toestel zaten 56 passagiers, onder wie een kind en twee baby's. Verder waren er zeven crewleden en drie veiligheidsmedewerkers aan boord.

Het toestel komt uit 2003. EgyptAir benadrukt de ervarenheid van de piloot en de copiloot. "De piloot heeft 6.275 uur vliegervaring, waarvan 2.101 uur met dit type vliegtuig."