Keulen gaat als reactie op de onverkwikkelijke toestanden tijdens de jaarwisseling, toen massaal vrouwen werden lastig gevallen en in de drukte paniek ontstond, maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.

Rond de dom komt een veilige zone waarin vuurwerk afsteken verboden is. Tijdens oud en nieuw werden rotjes in de menigte gegooid en de kathedraal had te lijden van de vuurpijlen.

Mogelijk wordt de kerk uit voorzorg zelfs met hekken afgeschermd. Dat hebben politiecommissaris Jürgen Mathies en gemeentesecretaris Guido Kahlen van de Duitse stad zaterdag bekendgemaakt op de website van de Kölner Rundschau.

''Ik wil bij de dom maar ook op het plein voor het station geen rotjes en vuurpijlen meer'', zei Mathies. In september moet de planning op hoofdpunten klaar zijn. ''We weten dat de hele wereld meekijkt of we ons lesje hebben geleerd",' vulde Kahlen aan.

Verlichting

Waarschijnlijk wordt ook de Hohenzollern-brug, waar vijf maanden geleden paniekerige situaties ontstonden, afgesloten om een ongecontroleerde toestroom van mensen te vermijden. Bovendien moet de verlichting in de straten en op de pleinen in het centrum van de stad worden verbeterd om het publiek een veiliger gevoel te geven en bruikbaardere camerabeelden van strafbare feiten te krijgen.

Bekijk beelden van de onrustige jaarwisseling in Keulen