De regering van Mexico is vrijdag akkoord gegaan met het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten voor drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzman. Een rechter had eerder al ingestemd met de uitlevering.

De Verenigde Staten hebben beloofd niet de doodstraf te eisen in toekomstige processen tegen de drugscrimineel. Guzman wordt mogelijk aangeklaagd in de staten Texas en Californië.

Het is nog niet duidelijk wanneer Guzman wordt uitgeleverd. Een van de advocaten van Guzman laat weten tal van juridische stappen te ondernemen waardoor de uitlevering mogelijk weken vertraging oploopt. 'El Chapo' werd vooral bekend door zijn uitbraak vorig jaar uit een zwaar beveiligde gevangenis in Mexico.

Ontsnapping

De drugsbaas, die de leiding had over de beruchte drugskartel Sinaloa, wist in juli te ontsnappen door een gat in zijn cel met een kilometerslange tunnel. Guzman werd na een lange klopjacht in januari opgepakt.

De VS heeft bij Mexico te kennen gegeven Guzman graag te willen vervolgen. Minister Loretta Lynch van Justitie wil dat hij zich in Amerika verantwoordt voor zijn misdaden. 

Video: Ontsnappings route 'El Chapo'

Misdaden

De drugsbaas werd enkele weken geleden al overgebracht naar een gevangenis dicht bij de Amerikaanse grens. In de VS zal El Chapo terechtstaan voor durgshandel en drugsgerelateerde misdaden.

'El Chapo' stond aan het hoofd van het machtige Sinaloa kartel dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes.