De Amerikaanse wapenlobby National Rifle Association (NRA) steunt Donald Trump als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in de VS.

NRA-chef Chris Cox zei dat het een "geweldige eer" is Trump te kunnen steunen in zijn race naar het Witte Huis. Cox sprak de steun uit voordat Trump een toespraak hield op een NRA-bijeenkomst vrijdag, meldt persbureau AP .

Volgens Cox zal de Republikein NRA-leden niet teleurstellen. De Democratische tegenstander Hillary Clinton noemde hij een bedreiging voor wapenbezitters.

De toekomstige president heeft waarschijnlijk in de eerste termijn een zetel bij de Hoge Raad te verdelen. Volgens Cox gaat het daarom bij de verkiezingen ook om het verdedigen van het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin staat dat burgers een wapens mogen dragen.

Wapenvrije zones

Trump verzekerde in zijn toespraak dat wapeneigenaren hun grondwettelijke recht behouden om wapens te dragen. Ook zegde hij toe om als president wapenvrije zones af te schaffen.

Hij verwees hierbij naar een schietpartij die vorig jaar plaatsvond in een rekruteringscentrum van het leger in de plaats Chattanooga, waar een schutter in een wapenvrije zone vier Amerikaanse mariniers doodschoot.

Hillary Clinton

Trump beschuldigde zijn Democratische rivale Hillary Clinton van het willen afschaffen van het Tweede Amendement op de grondwet, dat het recht op particulier wapenbezit regelt.

Een hoge medewerkster van Clintons campagne bekritiseerde de "samenzweringstheorieën" van Trump. Volgens haar is het mogelijk wapens uit de handen van criminelen te houden en tegelijkertijd het amendement te beschermen.

Clinton beloofde eerder de wapenlobby aan te pakken en maatregelen in te voeren om wapenbezit te beperken. Zo zou er uitgebreider antecedentenonderzoek naar kopers van wapens moeten worden gedaan, ook wanneer de aankopen plaatsvinden bij openbare wapenshows of online.