Het Witte Huis ziet niets in het idee van het Kremlin om samen op te trekken in de strijd tegen jihadisme in Syrië. De Russische minister Sergej Sjoigoe van Defensie sprak vrijdag over het voorstel.

Rusland heeft de door Washington geleide internationale coalitie in het Midden-Oosten voorgesteld 25 mei te beginnen met gezamenlijke luchtaanvallen.

Persbureau AFP meldt dat het Witte Huis het voorstel al heeft afgewezen. De Amerikanen hebben samenwerking met de Russen al eerder afgezworen, omdat Rusland aanvallen coördineert met de Syrische regering.

Doelwit van de aanvallen zijn de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) en die van het al-Nusra Front. Rusland vindt overigens dat alle strijdgroepen die geen bestand in acht willen nemen, doelwit kunnen zijn. Ook moeten wapentransporten gebombardeerd worden.

De VS leiden sinds 2014 een westerse en Arabische coalitie die IS in Irak en Syrië met luchtaanvallen bestookt. Rusland strijdt sinds september vorig jaar in Syrië voornamelijk met gevechtsvliegtuigen tegen jihadisten die de regering van president Bashar al-Assad belagen.