Het Turks parlement heeft vrijdag ingestemd met een grondwetswijzing die het mogelijk maakt de onschendbaarheid van parlementsleden in Turkije af te schaffen.

Bij de stemming hebben 373 van de 550 leden van het parlement vóór afschaffing gestemd.

Met de wetswijziging kunnen parlementsleden tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt alsnog worden vervolgd.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is vol lof over de uitslag en spreekt van een historisch moment.

Meerderheid

Volgens de Turkse krant Zaman vond dinsdag de eerste stemming plaats. Met 348 stemmen was er een meerderheid, maar niet genoeg om een referendum te voorkomen. Daarvoor zijn 361 stemmen nodig, die vrijdag wel behaald zijn.

Volgens critici wil Erdogan HDP'ers aanpakken, omdat die in zijn ogen de spreekbuis zijn van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij). De HDP heeft 59 zetels in het parlement, Erdogans partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK) 317 zetels.

Verdacht

Volgens Zaman worden 138 parlementsleden verdacht van strafbare feiten. Het gaat om 51 CHP'ers, 50 HDP'ers, 27 AKP'ers, 9 MHP'er en een onafhankelijk parlementslid.

De HDP maakte in een eerder stadium al bekend dat een overgroot deel van de partij in de gevangenis kan belanden voor meningen die zij hebben geuit. 

Een woordvoerder van de Duitse regering laat vrijdag weten dat Duitsland zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in Turkije. Bondskanselier Angela Merkel zal dit maandag tijdens haar staatsbezoek met Erdogan bespreken.