Wrakstukken en lichaamsdelen in zoektocht EgyptAir gevonden

De Griekse minister van Defensie en EgyptAir stellen vrijdag dat er wrakstukken en lichaamsdelen zijn gevonden in de zoektocht naar het neergestorte toestel van EgyptAir. 

Ook stelt de luchtvaartmaatschappij volgens persbureau AP dat er bagage en ten minste een passagiersstoel zijn gevonden. De zoektocht is vrijdagmiddag nog altijd gaande. 

De Egyptische krijgsmacht meldde eerder op de dag al dat brokstukken werden aangetroffen in de Middellandse Zee, op 290 kilometer van de Egyptische kuststad Alexandrië. De zwarte doos is nog niet gelokaliseerd. 

Vlek

Ook heeft een Europese sateliet van het Europees ruimtevaartagentschap (ESA) een olievlek geregistreerd in het oosten van de Middellandse Zee.

De vlek, die een gebied van ongeveer twee kilometer beslaat, was op de beelden te zien op zo'n veertig kilometer afstand van de laatstbekende locatie van het toestel van EgyptAir. Het is echter niet duidelijk of de olievlek afkomstig is van het vliegtuig.

Beelden

De satelliet heeft de beelden donderdag rond 17.00 uur (lokale tijd) gemaakt. Op nieuwe beelden van de sateliet van vrijdag (4.00 uur lokale tijd) is te zien dat de olievlek zich ongeveer vijf kilometer heeft verplaatst. 

Er wordt gezocht in een gebied met een straal van ongeveer 65 kilometer. Dat gebied kan worden uitgebreid als er onverhoopt niets gevonden wordt, liet een bewindsman van EgyptAir weten.

Condoleance

President Abdel Fattah al-Sisi heeft de nabestaanden van de slachtoffers vrijdag gecondoleerd, meldt Reuters. Luchtvaartmaatschappij EgyptAir heeft ook contact gehad met nabestaanden. 

De zoektocht naar het vermiste toestel van EgyptAir, met 66 inzittenden, is vrijdag de tweede dag ingegaan. Eenheden van het Griekse, Egyptische, Franse en Britse leger zijn betrokken bij de operatie in de Middellandse Zee. 

Vlucht MS804 verdween in de nacht van woensdag op donderdag van de radar terwijl het toestel onderweg was van Parijs naar Caïro.

Radarbeelden

Donderdag aan het begin van de middag werd geconcludeerd dat het toestel in zee moest zijn neergestort. Volgens de Griekse autoriteiten is op radarbeelden te zien dat de Airbus A320 twee scherpe bochten maakte voordat het sterk daalde en in zee stortte. 

Berichten over gevonden wrakstukken die gedurende de dag door Egyptische autoriteiten werden uitgebracht, werden donderdagavond weer ingetrokken. 

Passagiers

In de Airbus zaten 56 passagiers, onder wie een kind en twee baby's. Verder waren er zeven crewleden en drie veiligheidsmedewerkers aan boord.

De nationaliteiten van de passagiers zijn: dertig Egyptenaren, vijftien Fransen, twee Irakezen, een Belg, een Brit, een Portugees, een Canadees een Koeweiti, een Saudiër, een Soedanees, een Tsjadiër en een Algerijn aan boord. Aan boord van het toestel zitten geen Nederlanders, bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagochtend.

Het toestel komt uit 2003. EgyptAir benadrukt de ervarenheid van de piloot en de copiloot. "De piloot heeft 6.275 uur vliegervaring, waarvan 2.101 uur met dit type vliegtuig."

Video: Egyptisch leger zoekt naar neergestort vliegtuig

Lees meer over:
Tip de redactie