Onderhandelingen cipiers België leveren opnieuw niets op

De onderhandelingen over betere arbeidsvoorwaarden voor gevangenbewaarders in België hebben ook donderdagavond niets opgeleverd.

Na meer dan vijf uur vergaderen ligt er nog steeds geen akkoord. Vrijdag treffen de bonden van gevangenispersoneel en de minister van Justitie Koen Geens elkaar opnieuw.

Geens noemde de onderhandelingen na afloop een "marathon". "We moeten elkaar halverwege vinden, ik ben daar al. (...) Mijn geduld is eindeloos, maar mijn portefeuille niet."

De verschillende partijen spraken donderdag onder meer over de verdeling van de 480 extra cipiers over gevangenissen, een maatregel die de minister woensdag had aangekondigd.

De onderhandelingen over betere arbeidsvoorwaarden voor cipiers verlopen moeizaam. De gevangenbewaarders, met name in Waalse en Brusselse gevangenissen, staken al enkele weken uit onvrede.

Ongeregeldheden

Door de stakingen van de cipiers zijn er veel ongeregeldheden in de Belgische gevangenissen. Zo weigerde een honderdtal gedetineerden in de gevangenis van het Belgische Ittre woensdag terug te gaan naar de cel.

Ze wilden op de luchtplaats de uitkomst van de onderhandelingen tussen de regering en de vakbonden afwachten en beschikten over "zelfgemaakte wapens", zei een vakbondsman woensdag tegen de Waalse zender RTL Info. Het zou gaan om eetgerei.

De regering heeft de versterking van militairen gestuurd naar gevangenissen om minister van Justitie Koen Geens wat respijt te geven om tot overeenstemming te komen met de vakbonden.

Lees meer over:
Tip de redactie