NAVO wil mensensmokkel op Middellandse Zee tegengaan

De NAVO wil de Europese operatie tegen mensensmokkel in de Middellandse Zee gaan ondersteunen. Daarvoor is unanieme steun, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry donderdag in Brussel na overleg met zijn NAVO-collega’s. Een besluit werd echter nog niet genomen.

De EU-missie Sophia richt zich sinds oktober tegen mensensmokkel vanuit Libië naar Italië. NAVO-schepen patrouilleren al jaren in de Middellandse Zee onder de vlag van de antiterreurmissie Active Endeavour. Die krijgt een breder mandaat, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg. ''Het is nu een kwestie van hoe we het met de EU gaan coördineren."

''We moeten goed weten wat daar gebeurt'', zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij benadrukte echter dat de rol van de NAVO vooral is om inlichtingen te verzamelen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De schepen mogen overigens alleen in internationale wateren varen. De Libische regering heeft nog geen toestemming gegeven dichter bij de kust te komen, wat de operatie veel effectiever zou maken. De EU gaat wel de Libische kustwacht ondersteunen.

Ook het trainen van Libische strijdkrachten en het steunen van groepen die tegen IS vechten werd donderdag besproken. De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken besloten verder te gaan met voorbereiden van steun aan de Libische regering. Het gaat dan om het opbouwen van instituties, zoals het leger. ''Dat hebben ze echt nodig in Libië", aldus Stoltenberg. ''Als we Libiërs gaan trainen en er worden wapens gestuurd is het belangrijk dat de instituties sterk zijn."

Koenders noemde de steun ''op zijn minst voorbarig’’. ''Je zou eerst een verzoek moeten hebben van de legitieme regering in Tripoli. Maar als er een verzoek komt om troepen te trainen, moet dat op zich kunnen.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie