Militanten van Islamitische Staat maken zich op voor een "reeks terroristische aanslagen" in Frankrijk, zo waarschuwt het hoofd van de Franse geheime dienst DGSI.

"Frankrijk is overduidelijk een zwaar bedreigd land en we weten dat IS nieuwe aanslagen plant", zegt Patrick Calvar van DGSI donderdag in een verklaring.

Het zou gaan om explosieven die geplaatst worden in gebieden waar veel mensen zijn, om op die manier paniek te creëeren.

De waarschuwing van Calvar aan het adres van het veiligheidscomité van de Franse regering komt in de aanloop naar Euro 2016, het Europese voetbalkampioenschap dat deze zomer in Frankrijk plaatsvindt.

Het toernooi begint op 10 juni en duurt een maand. De wedstrijden worden gespeeld in tien stadions in Frankrijk. Er worden 2,5 miljoen toeschouwers verwacht bij de 51 wedstrijden tussen 24 teams. Ook worden er in enkele grote steden 'fanzones' gecreëerd waar fans gezamenlijk op grote schermen naar wedstrijden kunnen kijken. 

In een reactie op Calvar zei de Franse vice-premier Manuel Valls op de nationale radio dat de politie "niet zal verslappen.”

Militanten

Het is zes maanden geleden dat militanten 130 mensen doodden in gecoördineerde aanslagen op cafés, bij het voetbalstadion Stade de France en in concertzaal Bataclan.

De groep die daar verantwoordelijk voor was had gegevens over nieuwe aanslagen, inclusief de namen van 645 Fransen die nog in het land zijn of zich momenteel in Syrië of Irak bevinden.

Daarvan zouden er vierhonderd al militant zijn, tweehonderd anderen waren van plan om naar die regio te reizen of terug te keren, zo blijkt uit de cijfers van het DGSI.

Volgens Calvar gebruikt IS nog steeds dezelfde migrantenroutes door de Balkan om zijn militanten Europa binnen te krijgen. De groep staat wel onder druk door de luchtaanvallen van Amerika, maar kan daardoor ook terug willen slaan in Europa om te laten zien dat er niet aan kracht is ingeleverd, zegt Calvar.

"IS probeert momenteel zo snel en hard mogelijk terug te slaan. Ze krijgen te maken met militaire problemen op de grond en dus wil het de aandacht afleiden en wraak nemen."

Video: In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: in60seconds