De Turkse minister van Transport Binali Yildirim is naar voren geschoven als de enige kandidaat om de heersende AK-partij te gaan leiden. 

Daarmee wordt hij ook de nieuwe Turkse premier als het partijcongres zijn kandidatuur zondag bevestigt. De verkiezing van Yildirim lijkt alleen nog een formaliteit. Hij verklaarde namelijk zelf dat zijn naam al was voorgelegd aan de belangrijkste achthonderd leden van de AK-partij.

Yildirim, mede-oprichter van de AK-parij, is al twintig jaar een nauwe bondgenoot van de Turkse president en oprichter van de partij Tayyip Recep Erdogan. Met Yildirim als premier wordt de weg voor Erdogan vrijgemaakt om zijn macht te versterken. 

"We zullen ons maximaal inspannen door samen te werken met de Turkse president en oprichter van de partij en met onze collega's in alle rangen van onze partij om de doelen van ons grote Turkije te bereiken", aldus Yildirim op een persconferentie.

Hij zei ook samen met de president de strijd tegen ''terroristische dreiging'' tegen Turkije te willen voortzetten. 

Aanvaringen

De huidige premier Ahmet Davutoglu kondigde eerder deze maand aan dat hij opstapt, na een aantal openbare aanvaringen met Erdogan.

De positie van Davutoglu was onhoudbaar geworden, nadat er meningsverschillen tussen de premier en president Erdogan in de openbaarheid waren gekomen.

Davutoglu en Erdogan zouden het oneens zijn over onder meer de betrekkingen met Europa en de vervolging van critici van de regering.