Een passagiersvliegtuig van EgyptAir met 66 mensen aan boord is in de nacht van woensdag op donderdag van de radar verdwenen. De Franse president François Hollande bevestigt dat het toestel is neergestort.

Lees hier ons liveblog terug

De Airbus A320 met vluchtnummer MS804 was op weg van Parijs naar Caïro. Het vertrok van Charles de Gaulle in de Franse hoofdstad om 23.09 uur en verdween rond 2.45 uur van de radar.

Lange tijd was daarna onduidelijk wat er met het toestel is gebeurd. Pas tegen 12.30 uur bevestigde Hollande de crash tijdens een persconferentie. De oorzaak is volgens de president nog steeds onduidelijk, volgens hem is niets uitgesloten. 

CNN meldt op basis van de vicepremier van Egyptair, dat het wrak van het toestel inmiddels is gevonden. Autoriteiten hebben dit nieuws nog niet bevestigd. In een verklaring van EgyptAir staat echter dat er geen enkele bevestiging is dat er wrakstukken zijn gevonden.

Eerder werden er, althans volgens bronnen van het Griekse ministerie van Defensie, twee mogelijke onderdelen van het vermiste vlietuig in zee gevonden ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos. Het zou gaan om twee grote objecten van kunststof.

Egyptische luchtruim

Op het moment van de verdwijning vloog het toestel ruim 11 kilometer boven de zee en was het ongeveer 16 kilometer binnen het Egyptische luchtruim, op 280 kilometer van de Egyptische kust.

Volgens de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos  maakte het vliegtuig even daarvoor onverwachte bewegingen. ''Het beeld dat we nu hebben is dat het op 37.000 voet in Egyptisch luchtruim vloog, toen het ineens begon te zwenken. Het vliegtuig daalde eerst scherp. Het zwenkte eerst 90 graden naar rechts en vervolgens 360 graden naar links."

Egyptische luchtvaartautoriteiten hebben nog geprobeerd het contact met vlucht MS804 te herstellen, maar dat bleek tevergeefs.

Condoleances

De Egyptische en Franse ministeries van Buitenlandse Zaken hebben elkaar gecondoleerd vanwege de crash. Die verklaring, al eerder op de dag uitgegeven, was de eerste officiële erkenning dat het toestel is neergestort.

Eerder meldden bronnen bij het Egyptische ministerie voor Burgerluchtvaart al dat moest worden aangenomen dat vlucht MS804 is neergestort. De Egyptische luchtvaartautoriteiten konden dat echter nog niet bevestigen. 

Video: Families slachtoffers vlucht EgyptAir komen aan bij luchthaven

Families slachtoffers EgyptAir komen aan bij luchthaven
Families slachtoffers EgyptAir komen aan bij luchthaven

Contact piloten

De piloten hebben zich niet volgens de procedure afgemeld bij de Griekse verkeersleiding toen ze het Griekse luchtruim verlieten. Dat heeft het hoofd van de Griekse burgerluchtvaartdienst voor de Griekse nieuwszender Skai gezegd. 

Vlak voor het toestel verdween sprak de Griekse luchtverkeersleiding nog wel met de piloot, op het moment dat ze over het eiland Kea bij Athene vlogen. Er werden geen problemen gemeld.

Ten zuiden van het eiland Karpathos en ten zuidoosten van Kreta verliet het toestel het Griekse luchtruim, maar de piloten meldden zich niet af, zoals wel gebruikelijk is. Vervolgens verdween vlucht MS804 van de radar.

De Griekse verkeersleiders namen daarop contact op met de Griekse militaire luchtverkeersleiding, om dubbel te checken waar het vliegtuig was gebleven. Nadat ook de militairen niets meer op hun radar konden vinden, werden de Egyptische autoriteiten gewaarschuwd.

Aanvankelijk meldde EgyptAir dat het leger bijna twee uur na de verdwijning, om 4.26 uur, een automatisch verzonden noodsignaal ontving. Het Egyptische leger ontkent dat.

Zoektocht

In het gebied in de Middellandse Zee waar het toestel verdween is een grootschalige zoektocht aan de gang. Egyptische reddingsteams krijgen hulp van Griekse en Franse schepen en vliegtuigen. Volgens het Griekse ministerie heeft de zoektocht tot dusver nog niks opgeleverd.

De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi heeft donderdagochtend een spoedzitting van de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Premier Sherif Ismail heeft gezegd dat geen enkele oorzaak voor de verdwijning van het vliegtuig wordt uitgesloten.

De Franse en Egyptische autoriteiten zeggen nauw samen te werken om duidelijkheid te krijgen. Het Franse Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar de verdwijning van de vlucht.

Passagiers

In de Airbus zouden 56 passagiers zitten, waaronder een kind en twee baby's. Verder waren er zeven crewleden en drie veiligheidsmedewerkers aan boord.

De nationaliteiten van de passagiers zijn: dertig Egyptenaren, vijftien Fransen, twee Irakezen, een Belg, een Brit, een Portugees, een Canadees een Koeweiti, een Saudiër, een Soedanees, een Tsjaad en een Algerijn aan boord. Aan boord van het toestel zitten geen Nederlanders, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

EgyptAir heeft twee telefoonnummers geopend voor familieleden en andere betrokken. Bij het kantoor van EgyptAir in Caïro en de balie van de maatschappij op Charles de Gaulle verzamelen zich naasten van de inzittenden van vlucht MS804.

Het toestel komt uit 2003. EgyptAir benadrukt de ervarenheid van de piloot en de copiloot. "De piloot heeft 6.275 uur vliegervaring, waarvan 2.101 uur met dit type vliegtuig."