De stakingen door cipiers in België gaan door. Overleg tussen bonden van gevangenispersoneel en de minister van Justitie Koen Geens heeft woensdagavond niets opgeleverd.

Wel zijn de vakbonden overwegend positief over de voorgestelde extra maatregelen van de minister.

Zo belooft Geens 75 extra banen bovenop de 405 extra cipiers die twee weken geleden al werden aangekondigd. De gevangenbewaarders, met name in Waalse en Brusselse gevangenissen, staken al enkele weken.

Onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden verlopen moeizaam. Om de gevangenissen enigszins normaal te laten draaien wordt het leger ingezet, evenals de politie. Of een akkoord spoedig wordt bereikt, is onduidelijk.

"Hoop doet leven" en "We zijn er nog niet" klinkt er vanuit de vakbonden. De acties in de gevangenissen gaan donderdag gewoon door.

Video: Betoging cipiers op woensdag in Brussel loopt uit de hand

Betoging cipiers in Brussel loopt uit de hand
Betoging cipiers in Brussel loopt uit de hand

Ongeregeldheden

Door de stakingen van de cipiers zijn er veel ongeregeldheden in de Belgische gevangenissen. Zo weigerde een honderdtal gedetineerden in de gevangenis van het Belgische Ittre woensdag terug te gaan naar de cel.

Ze wilden op de luchtplaats de uitkomst van de onderhandelingen tussen de regering en de vakbonden afwachten en beschikten over "zelfgemaakte wapens", zei een vakbondsman woensdag tegen de Waalse zender RTL Info. Het zou gaan om eetgerei.

De opstandige gedetineerden eisten weer bezoek te mogen ontvangen. De bezoekregeling staat, net als tal van andere voorzieningen voor gevangenen, onder druk sinds de gevangenbewaarders actievoeren om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.