Brussel verhoogt druk op Polen om bedenkingen over rechtsstaat

De Europese Commissie heeft Polen tot maandag de tijd gegeven om bedenkingen over de Poolse rechtsstaat weg te nemen. 

Brussel heeft onder meer zorgen over de aanstelling van rechters bij het Grondwettelijk Hof en over ingevoerde wetten die de onafhankelijkheid van dit hof indammen.

In januari opende Brussel een vooronderzoek omdat er sterke vermoedens zijn dat de nieuwe wetten de rechtsstaat en democratie in Polen ondermijnen. De stap van woensdag is een volgende stap in de procedure.

Is er maandag geen ''significante voortgang'' geboekt, dan komt Brussel met zijn formele standpunt over de kwestie. Dialoog met Polen moet dan leiden tot het wegnemen van alle bezwaren.

Aanbeveling

Gebeurt dat niet, dan kan de Europese Commissie met een aanbeveling komen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat Polen een bepaalde tijd krijgt opgelegd om de wetten aan te passen op last van het (tijdelijk) ontnemen van stemrecht in de EU.

Polen zegt zelf nog meer tijd nodig te hebben om aanpassingen te kunnen maken in de wetten. "We hebben meer tijd nodig, om bijvoorbeeld wetten te veranderen, moeten we samenwerken met het parlement. Dat halen we niet voor maandag", aldus Konrad Szymanski, vervangende minister van Buitenlandse Zaken.

Lees meer over:
Tip de redactie