Gevangene overleden na ruzie in Belgische gevangenis

Bij een ruzie in de gevangenis van het Belgische dorp Lantin in de provincie Luik is dinsdagavond een gevangene overleden.

Twee celgenoten in de psychiatrische inrichting raakten slaags met elkaar, zo bevestigt het parket van Luik tegenover NU.nl. Een van hen overleed nadat de ander hem had neergestoken met een plastic steekwapen.

De celgenoot wordt verhoord en het Openbaar Ministerie in Luik heeft een onderzoek ingesteld.

Volgens Belgische media had de gevangenisdirecteur dinsdag nog zijn zorgen geuit over de embarlijke leefomstandigheden van de gevangenen als gevolg van een langdurige staking van bewakers. Het personeel protesteert tegen de aangekondigde hervormingen van het kabinet.

"We verkeren echt in een levensgevaarlijke situatie", zegt de directeur. Een lokale politicus heeft foto's verspreid om de slechte staat van de gevangenis in Lantin te laten zien. Het zou er enorm stinken en krioelen van de ratten.

Leger

Sinds de staking drie weken geleden is begonnen, is het erg onrustig in de gevangenissen van België. De verzorging en de bewaking van de gevangen lijdt eronder. Ook zijn er regelmatig opstootjes en vernielingen. Het leger moest worden ingezet om het personeel van de gevangenissen bij te staan.

Het lijkt er niet op dat het einde van de landelijke staking in zicht is. Dinsdag liep een demonstratie van gevangenispersoneel en vakbondsleden in Brussel compleet uit de hand. Betogers waren zo boos dat ze het kabinetsgebouw van het ministerie van Justitie binnendrongen en vernielingen aanrichtten in de hal. 

Video: Betoging cipiers in Brussel loopt uit de hand

Lees meer over:
Tip de redactie