'Abdeslam zette voor aanslagen foto met IS-vlag op Facebook'

Terreurverdachte Salah Abdeslam heeft drie weken voor de aanslagen in Parijs een foto van zichzelf met een vlag van Islamitische Staat (IS) op Facebook gezet. Ook op andere sociale media was hij te zien met de vlag.

Het OCAM, de Belgische antiterrorismecoördinator, was op de hoogte van de foto. Dat meldt de Waalse publieke omroep RTBF dinsdag op basis van bronnen bij de dienst.

Politie en veiligheidsdiensten zouden niets hebben gedaan met de informatie. De terreurverdachte zou ook in juni een Facebookpagina hebben aangemaakt onder zijn 'strijdersnaam'.

Abdeslam wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Het was de bedoeling dat hij zichzelf zou opblazen, maar hij gooide zijn bomgordel weg en sloeg op de vlucht. 

De terreurverdachte werd in maart opgepakt bij een grote antiterreuractie in Molenbeek. Hij werd door het arrestatieteam neergeschoten toen hij probeerde te vluchten.

Molenbeek

Een informant van de politie in Molenbeek zou in januari 2015 al belangrijke informatie hebben doorgegeven over contacten tussen Abdeslam, diens broer en Abdelhamid Abaaoud.

Abaaoud wordt gezien als de leider van een terroristencel in Verviers.

Video: In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Tip de redactie